Jumaat, 23 Julai 2010

Surat Dari Mujahidah Gaza Untuk Kita

Surat Mujahidah Palestina untuk Muslimah di Indonesia juga buat kita Muslimah harapan ummah dimana sahaja...

Pasca kepulangan tim Relawan Komat yang berangkat ke Gaza, Palestina, beberapa waktu lalu, sebuah surat khusus dari mujahidah Palestina dititipkan melalui Relawan KOMAT Palestina, al-Ustadz Muhammad Ikhwan Abdul Jalil, Lc.

Surat tersebut berbahasa Arab yang kemudian diterjemahkan oleh Divisi Kajian Komat Palestina, ustadz Abul Miqdad Al-Madany. Berikut isi surat terbuka yang diperuntukkan kepada para muslimah di Indonesia ini.

Bismillahirrahmanir rahim
Saudari-saudariku para muslimah di Indonesia…
Aku sampaikan salam penghormatanku untuk kalian, salam penghormatan Islam yang agung:

Assalamu ‘alaikum warahmatullahi wa barakatuh,

Amma ba’du…

Kami adalah saudari-saudari muslimah kalian di Palestina. Kami tumbuh di medan ribath dan jihad. Dan kami selalu berusaha untuk berpegang teguh pada agama kami yang agung, serta mendidik anak-anak kami untuk itu. Karena berpegang teguh pada agama Islam adalah (satu-satunya) tali keselamatan, berdasarkan Firman Allah Ta’ala dalam Surah Ali Imran:

“Dan barang siapa yang menginginkan selain Islam sebagai agama, maka itu tidak akan diterima darinya, dan kelak di akhirat ia termasuk orang-orang yang merugi.”

Karena itu, kami selalu berusaha untuk komitmen dengan al-Qur’an dan keislaman kami. Dan seperti itu pula komitmen pemerintahan Islam kami untuk menumbuhkan sebuah generasi yang selalu menjaga al-Qur’an, serta melahirkan ribuan penghafal Kitabullah di setiap tahunnya.

Dari bumi Palestina,medan ribath ini, kami mengirimkan surat persaudaraan dari lubuk hati yang dipenuhi cinta kepada saudari-saudari kami di Indonesia. Melalui surat ini, kami haturkan rasa terima kasih kepada semuanya atas sikap dan dukungan mereka untuk anak-anak bangsa Palestina kami.

Melalui surat ini juga, kami mendorong mereka untuk selalu mentarbiyah (membina) anak-anak mereka dengan tarbiyah Islamiyah dan komitmen dengan Syariat Allah; karena dalam itu semua terdapat pembinaan terhadap ruh dan jiwa, serta keteladanan terhadap akhlak Rasul kita yang mulia Shallallahu ‘ALaihi wa Sallam dan para sahabatnya yang mulia. Perhatikanlah sahabat mulia, ‘Abdullah bin ‘Abbas radhiyallahu ‘anhu ketika mengatakan:

“Janganlah seorang dari kalian meminta dari dirinya selain al-Qur’an. Sebab jika ia mencintai al-Qur’an dan mengaguminya, niscaya ia akan mencintai Allah Ta’ala dan Rasul-Nya Shallallahu ‘Alaihi wa Sallam. Namun jika membenci al-Qur’an, maka ia akan membenci Allah Ta’ala dan Rasul-Nya Shallallahu ‘Alaihi wa Sallam.”

Karena itu, siapakah di antara kita yang dapat menerima dirinya atau anak-anaknya menjadi orang yang benci kepada Allah dan Rasul-Nya yang kelak akan memberi syafaat kepada kita di hari kiamat?

Itulah sebabnya, saya membisikkan ke telinga saudara-saudara kami tercinta, kaum muslimin di manapun berada: “Kalian harus terus mempelajari dan menghafalkan al-Qur’an, serta berpegang teguh dengan ajaran-ajaran Islam. Sebab sesungguhnya siapapun yang menginginkan kemuliaan dengan Islam, niscaya Allah akan memuliakannya. Namun siapa yang mencari kemuliaan dengan selain Islam, niscaya Allah akan menghinakannya.”

Semoga Allah selalu memberikan taufiq-Nya untuk kalian untuk mengikuti apa saja yang dicintai dan diridhai-Nya.

Saudari-saudarimu, para muslimah yang sedang berjihad di bumi Palestina
Gaza, 29/6/2010.


Marilah sama-sama kita pertingkatkan keimanan kita dan membangunkan diri untuk mencapai kemuliaan yang telah dijanjikan Allah.

Wahai Muslimah, Tarbiyah fi Aidikum fi aidikum faqad....tarbiyah di tangan kamu..ditangan kamu sahaja..siswihaluan

Isnin, 19 Julai 2010

Soal Jawab Bersama Prof. Madya Dr Asmawati Desa
Alhamdulillah wa syukurlillah siswihaluan masih diberi kesempatan untuk kembali menemui anda semua, setelah bercuti sekian lama dari blog ni akibat kesuntukan waktu dek pelbagai urusan menyebabkan terdapat beberapa entry terpaksa ditangguhkan penulisannya...afwan ya pada pengunjung blog siswihaluan....InsyaAllah kami akan cuba untuk sentiasa update bahan-bahan dan buah fikiran serta perkongsian pengalaman agar bisa dijadikan panduan dan pengajarn bersama dalam rangka meraih redha Ilahi.

Baru-baru ni, kotak mail kami telah diketuk oleh dua orang pembaca yang menghantar soalan kepada kami, Oleh itu siswihaluan telah memberi laluan kepada penasihat kami yang kami kasihi iaitu Prof. Madya Dr Asmawati Desa untuk menjawab soalan-soalan tersebut. Disini siswihaluan sertakan bersama soalan dan jawapan untuk tatapan penanya dan semua pembaca ya..

Soalan 1:-
Salam taaruf.. nk tanya adakah smua pandangan,nasihat akn dijwb oleh Prof.M Asmawati desa? Ana ada nk minx nasihat,pndpt tntg dri ana ni tp ana jd ragu2 siapa haluansiswi ni. siapa Prof.byk tnda Tnya? so bleh haluansiswi perkenalkan dri dlu spya hilang ragu2 dlm dri ni.. jzakillah

dr:- Maysarah Zainol Abidin
Jawapan dari Prof. Madya Dr. Asmawati Desa


Waalaikumussalam saudari Maysarah,InsyaAllah semua akan dijawab oleh saya. Saya adalah pensyarah di Pusat Pengajian Psikologi dan Pembangunan Manusia, UKM. Saya akan cuba menolong remaja2 yang ada masalah2 yang ringan-ringan InsyaAllah. Yang berat-berat seperti ada keinginan nak bunuh diri, sakit mental dan lain-lain tu kena rujuk ke hospital (psikitari).


Haluansiswi adalah salah satu bahagian dalam HALUAN (Pertubuhan Lepasan Institusi Pengajian malaysia). Bhg ini akan handle segala macam aktiviti siswi di semua IPTA/IPTS di seluruh Malysia. Kami juga bekerjasama dgn Haluansisiwa, terutama dlm aktiviti yg boleh digabung seperti kursus praperkahwinan, seminar kecermerlngan m/siswa dll.
Harap penjelasan ini dapat membantu menjawab persoalan anda. kalau boleh bantu kami akan cuba membantu. tapi sdri perlu bantu diri sendiri dgn memohon pertolongan Allah. kerana sebagai manusia kami juga hanya mampu mencuba Allah yang akan mengabul/tidak. Wallahua'lam

Soalan 2:-

Assalamualikum, ana abdullah (pelajar permpuan) ana ada masalah dalam menentukan matlamat hidup. ana berasa keseorangan walaupun kita tahu ada allah. sebenarnya masalah ana nih asyik pikir negatif je, macam mana nak buang pemikiran yang negetif, pandangan2 negetif. bila ada masalah, macam2 la nmpak perkara x baik.. jadi apakah puncanya ses seseorang itu berfikiran negetif, adakah punca drpd keluarga, diri atau macam2 lagi ...ana buntu... dan x tahu nak cakap macam mana...!!???+_@#$@4 AKU TAK TAHUUUU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 BENCI HIDUP... BENCI BENCI... AKU NIH TAK GUNA, ADA TARBIYYAH TAPI IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII, TOLONG,,,,BENCI......YA ALLAH TOLONGLAH AKU............TOLONG,, WHO CAN HELP ME?????????????/ NO ONE................... EVERY BODY ARE USELESS... SAME TO ME........................... ASTAGHFIRULLAH,....... HHM........................... Inilah yang sering menghantui pikiran saya.. saya pelajar tingkatan tiga dan masih muda dan TAK NAK sia sia dalam hidup... kenapa saya x boleh terima kenyataan?????????????!!!!assalamualikum........


dr: MasturahJawapan dari Prof Madya Dr Asmawati Desa


Assalamualaikum siswi Masturah yang dikasihi Allah,


Fikiran negatif banyaknya berpunca drp diri sendiri. w/pun keluarga dan persekitaran juga ada menyumbang. sebenarnya kita adalah apa yg kita fikirkan/persepsikan/tanggapkan. Ia melibatkan the way you think of yourself. jika kita persepsi/tanggapi diri sebagai seorang yang berkemampuan, yakin pada diri dan boleh jadi org baik2 maka setidak2nya kita akan berusaha ke arah itu. tidak ada apa yg mustahil di dunia ini. jangan sedikit kesusahan/ rintangan menjadikan kita lemah atau menjadikan kita putus asa. apa jua kesusahan anggap sebagai ujian drp Allah. Dia ingin mendidik kita, beri peluang kita bertaubat. selagi hidup semua ini tidak terlambat.

Apa jua kita kena cari aspek2 yg positif. emak marah kerana sayang kalau dia tak peduli lagi susah sebab itu tunjuk dia benci. guru bagi kerja rumah supaya kita jadi pandai. apa lah masalahnya sampai begini ratapan nya. a/kah anda anak yatim, OKU, atau mangsa rogol/ragut/rompak atau lain2 musibah. tapi saya yakin masalah anda bukanlah kategori teruk hingga boleh jadi trauma seperti yg saya tulis di atas. cuba berfikiran positif, mcm mana susah pun anda tak sesusah org Palestin, masih ada keluarga, cukup anggota badan, ada rumah nak berteduh, boleh makan minum. banding le kesusahan anda dgn org lain yg susah, anda akan insaf dan bersyukur, susah anda tak le seteruknya.
Perkara2/ masalah2 kecil dalam hidup adalah perkara biasa/asam garam kehidupan. hidup tanpa tekanan/susah adalah apabila kita mati. selagi masih hidup kita tak dapat lari drp masalah. tapi seperti saya kata yang penting cara anda lihat masalah itu. perkara baik pun boleh jadi buruk jika kita lihat/anggap ia sebagai buruk.
Saya hanya dapat memberi nasihat, tapi anda perlu usaha, buang pemikiran negatif, cari yg positif, byk munajat minta Allah beri petunjuk. mmg anda masih muda banyak lagi perkara yg boleh buat. ingat le 5 perkara : masa hidup sebelum mati, masa sihat sebelum sakit, masa lapang sebelum sibuk, masa kaya sebelum miskin, masa senang sebelum susah.
Semoga sedikit ingatan ini dapat membantu. sila berhubung jika masih lagi rasa diri bermasalah.

Semoga sedikit perkongsian kami pada kali ini memberi manafaat kepada semua. siswihaluan